Световен ден за миене на ръцете: Защо чистите ръце все още са важни?

На 15 октомври светът отбелязва Световния ден за миене на ръцете, посветен на повишаване на осведомеността за значението на миенето на ръцете със сапун като ефективен и достъпен начин за предотвратяване на заболявания и спасяване на животи. Създаден през 2008 г. от Global Handwashing Partnership, денят се празнува в над 70 страни, като първата инициатива ангажира над 120 милиона деца. Темата на 2024 г. е “Защо чистите ръце все още са важни?”, поставяйки акцент върху ежедневната хигиена и неравенството в достъпа до чиста вода и сапун. 

Защо миенето на ръце е толкова важно? 

Миенето на ръце със сапун може да намали диарийните заболявания с до 50% и респираторните инфекции с 20%. Според Global Handwashing Partnership, всяка година над 1,8 милиона деца под 5 години умират от заболявания, които могат да бъдат предотвратени чрез правилна хигиена на ръцете. Проблемът е особено мащабен в региони с ограничен достъп до чиста вода и сапун. 

Връзката между хигиената и глобалните здравни кризи 

Пандемията от COVID-19 показа колко важно е редовното миене на ръцете за предотвратяване на вирусни инфекции. Но също така подчерта неравенствата – милиони хора по света нямат достъп до базови условия за хигиена. Световният ден за миене на ръцете има за цел да събере на едно място граждани, институции и правителства за създаване на инициативи, които ще подобрят санитарните условия в глобален мащаб. 

Как миенето на ръцете променя живота на общностите? 

Освен че предотвратява болести, миенето на ръцете влияе върху образованието и икономическата продуктивност. Учениците, които мият ръцете си редовно, пропускат по-малко училищни дни, а служителите са по-продуктивни. Според Global Handwashing Partnership, за всеки инвестиран 1 долар в хигиенни инициативи, възвращаемостта е 3 долара. 

Ангажиментът на Екотой към хигиената 

Ние разбираме важността на правилната хигиена и предлагаме устойчиви решения за подобряване на санитарните условия на места, където те липсват. Нашият холдинг разработва екологични тоалетни и мобилно санитарно оборудване, което помага за създаване на по-чиста и здравословна среда. 

Как да миете ръцете си ефективно? 

  • Използвайте сапун: Той разгражда мръсотията и микробите. 
  • Мийте поне 20 секунди: Обърнете внимание на местата между пръстите и под ноктите. 
  • Изплаквайте обилно и сушете добре: Мокрите ръце разпространяват микроби по-лесно. 
  • Използвайте дезинфектант, когато сапунът не е наличен. 

Как да се включите в Световния ден за миене на ръцете?   

Всеки може да участва, като организира събития, споделя полезни съвети в социалните мрежи или просто вдъхновява другите чрез личен пример. Екотой ви приканва да направите миенето на ръцете приоритет не само на 15 октомври, но и през всеки друг ден. 

С отбелязването на Световния ден за миене на ръцете, ние насърчаваме глобалните усилия за предотвратяване на заболявания и подобряване на общественото здраве. Горди сме, че сме част от тези усилия и че предоставяме устойчиви решения за хигиена в България.  

Миенето на ръцете е малко действие, което има огромен ефект. Да се обединим за по-чиста и здравословна среда! 

За повече информация и ресурси, посетете официалния сайт Global Handwashing Day

Вижте още:

 

0700 50 350 0700 50 350 Запитване Запитване Адрес Адрес